Vloggen met de smartphone of heb ik een professionele camera nodig?

We kennen allemaal de beelden van vloggers die hun smartphone gebruiken om een video op te nemen. Wellicht ben je bang dat de beelden van je smartphone net niet professioneel genoeg ogen. Is een smartphone voldoende voor je vlogs of heb je echt professionele camera’s nodig?

Bij een professionele camera denk je misschien aan die grote camera’s die je vroeger zag staan bij persconferenties. Deze camera’s kostten toentertijd een ton en waren echt nodig om enigszins professionele beelden te maken. Tegenwoordig kun je in veel gevallen volstaan met de camera van een smartphone. Een mooie vergelijking is in deze YouTube-video te zien. Let wel, de smartphone in deze video is een iPhone 7 en de camera’s van latere smartphones zijn nog beter.

Voordelen van een professionele camera

Professionele camera’s zijn wel erg geschikt in situaties met bijvoorbeeld weinig licht en slechte geluidsomstandigheden (drukte, veel wind, etcetera). En op plekken waar meerdere mensen tegelijkertijd hoorbaar moeten zijn is een professionele audio-oplossing ook heel fijn. En o ja, vergeet die mooie cinematografische shots niet — dat kan een smartphone ook nog niet heel goed.

 Waaraan moet je smartphone voldoen

In verreweg de meeste gevallen is een smartphone (al dan niet met hulpmiddelen) een prima oplossing. De meeste camera’s filmen minimaal met een resolutie van 1920×1080 pixels. Dat is FullHD, de kwaliteit van de normale tv en beamer. Nieuwere camera’s filmen met 4K, dat is 4× de resolutie van FullHD. Telefooncamera’s filmen ook in FullHD en soms ook al in 4K. Kortom, je telefoon heeft een hoge opnamekwaliteit.

 Maar er zijn ook beperkingen. Je telefoon is bedoeld om in heel gemiddelde omstandigheden te filmen: totaalbeelden met een gemiddeld diffuus licht en geruisloze geluidsomstandigheden. Wil je van een afstand een mooie close-up maken of heb je te maken met tegenlicht of een rumoerige omgeving, dan moet je maatregelen nemen of speciale tools  kopen voor je smartphone.   

Plakband

Bij een groot congres was een bekende uitvinder de keynotespreker. Mijn collega’s en ik werden verrast door de lengte van het programma en ontdekten dat we niet voldoende batterijen bij ons hadden. Tot overmaat van ramp werden we ook gevraagd om de uitvinder nog even apart te interviewen. Onze normale camera was er inmiddels al mee gestopt. In twee minuten hebben we vervolgens met plakband een ­iPhone op een statief geplakt en het interview gedaan. In de uiteindelijke film waren de beelden perfect en kregen we complimenten van de opdrachtgever, die niet had gezien dat we het interview met een smartphone hadden gedraaid.

  

Smartphone of professionele camera

Als je op een plek waar je de omstandigheden naar je hand kunt zetten, dan volstaat een smartphone in de meeste gevallen. Zeker de wat modernere en duurdere toestellen, zoals een iPhone 11 of een Samsung Galaxy S21, hebben uitstekende camera’s.

 De apps om te filmen en te editen worden ook steeds geavanceerder. Zo zijn er apps waarmee je de standaardinstelling van je smartphone kunt aanpassen. En ook de apps om te monteren zijn zeer uitgebreid. Kinemaster is een app voor zowel Android als Apple die voor beginners én gevorderden heel veel mogelijkheden biedt. Filmora voor Android en het bekende iMovie voor de iPhone zijn goede alternatieven.

 In wat moeilijkere omstandigheden hebben de professionele camera’s nog wel steeds een meerwaarde. Gelukkig kosten deze camera’s geen 100.000 euro meer. Een goede professionele camera kost rond de €1800 en past daarmee vaak wel binnen het marketingbudget van een middelgroot bedrijf. Bedenk ook dat je altijd een keer een camera kunt huren als je toch in moeilijkere omstandigheden moet gaan filmen.

Alle tips, achtergronden en vaardigheden leer je bijvoorbeeld in de cursus ‘visual storytelling met je smartphone’