De voor- en nadelen van videomarketing.

Video is een krachtig medium. Heel vaak kun je je nog die prachtige, schokkende, interessante beelden herinneren van dat ene filmpje dat je op Facebook zag, toch? Dat is precies wat ik bedoel met ‘de kracht van video’: het feit dat je je spontaan een boodschap kunt herinneren en die met enthousiasme en energie deelt met anderen.

 

Ons brein houdt van beeld

Die kracht zit hem vooral in het visuele aspect van video. Ons brein is namelijk heel visueel ingesteld: ongeveer 50 procent van je hersenen is gericht op visuele verwerking, blijkt uit onderzoek van David van Essen. Onze hersenen nemen een afbeelding maar liefst 60.000 keer sneller op dan tekst.

Mensen onthouden maar liefst 80 procent van wat ze als beeld gepresenteerd krijgen, en maar 20 procent van wat ze lezen. En wanneer informatie visueel wordt gepresenteerd zijn we 17 procent productiever en gebruiken we 20 procent minder hersencapaciteit.

Ook psychologisch heeft visuele informatie een groot effect. 70 procent van je zintuigelijke receptoren zit in je ogen; dit zijn eigenlijk zenuwen die reageren op lichtwisseling en kleur. Die prikkels leiden uiteindelijk tot een waarneming. En als wij mensen iets als ‘waar’ aannemen, zijn we daar heel moeilijk vanaf te brengen. Met andere woorden: beeld heeft veel meer overtuigingskracht en impact dan bijvoorbeeld geschreven tekst.

Video als marketinginstrument

Online videomarketing is dan ook dé toekomst van (online) marketing. Het gebruik van video op het internet neemt grootse vormen aan. YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers. Dat is bijna een derde van alle mensen die internet gebruiken. En elke dag worden er honderden miljoenen uren aan video’s bekeken en miljarden weergaven gegenereerd op YouTube.

 

Een paar sprekende cijfers uit 2018:

·         92 procent van kijkers op een smartphone deelt video’s met hun gelijkgestemden, vrienden en collega’s.

·         48 procent van de online marketeers plaatst vier of meer video’s per maand.

·         YouTube is 11,3 keer zo groot als Facebook als het gaat om het aantal kijkminuten.

·         Marketeers die video inzetten krijgen 66 procent meer leads die ook echt relevant zijn.

·         Video op sociale media wordt twaalf keer zo vaak gedeeld als tekst en plaatjes.

 

En uit de Online Video Monitor van Quadia Online Video en Marketingfacts blijkt het volgende:2

·         Ongeveer 90 procent van de video’s wordt online bekeken.

·         83 procent van de marketeers heeft in 2017 en 2018 wel eens online video ingezet.

·         43 procent van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat hun bedrijf binnen drie jaar een eigen corporate videokanaal heeft; maar 22 procent denkt van niet en de rest twijfelt.

·         70 procent van de marketeers verwacht dat online video de komende jaren belangrijker wordt in de digitale strategie.

·         De stelling ‘Online video is over vijf jaar bij ons de primaire manier van communiceren’ wordt door 37 procent van de respondenten beantwoord met ‘ja’.

 

Is video altijd het antwoord?

Als je dit gelezen hebt, is het logisch dat je iets wilt doen met video. Maar vergeet niet dat het maken van video’s ook intensief is. Er zijn vaak meerdere mensen mee bezig en het is niet altijd duidelijk wat de voordelen van video zijn.

 Er zitten ook een paar nadelen aan het medium video. Soms zit je doelgroep helemaal niet te wachten op video. Een video moet je ook van voor naar achter bekijken om de hele boodschap te begrijpen. Dit kost nu eenmaal tijd.

 Delen van je doelgroep kunnen de video misschien niet kijken op het moment dat ze deze tegenkomen. Zij hebben bijvoorbeeld een trage internetverbinding of een beperkte databundel. Het is ook niet altijd mogelijk om een video op kantoor af te spelen. Collega’s waarderen het niet als het geluid aanstaat. Als je een filmpje kijkt op kantoor, wek je bij collega’s toch al snel de indruk niet heel serieus aan het werk te zijn.

 Soms zijn andere media dus handiger voor de doelgroep. Een tekst kun je scannen of doorzoeken. Een podcast kun je luisteren terwijl je in de auto zit of onder de douche staat. Een infographic biedt soms een sneller overzicht van hoe een complex begrip in elkaar steekt.  

 Kortom, ook al zijn de voordelen van vlogs duidelijk, het is vaak beter om ze te combineren met andere vormen van marketing, zoals blogs, podcasts en afbeeldingen. Op deze manier kun je alle leden van je doelgroep bedienen op een manier die bij hen past.

Alle tips, achtergronden en vaardigheden leer je bijvoorbeeld in de cursus ‘visual storytelling met je smartphone’