Waarom verhalen zo belangrijk zijn in jouw vlogs

De kracht van een vlog zit hem vaak in het ongedwongene. Denk aan een interviewer die onaangekondigd op een afdeling langsgaat. Als de mensen daar met plezier aan het werk zijn, zie je dat terug.

Helaas is het niet altijd mogelijk om een spontane vlog te maken. Soms heb je een boodschap die je wilt overbrengen. Je hebt dan een goed verhaal nodig om de kijker te boeien. Dit noemen we visual storytelling.

Video + storytelling = visual storytelling

Visual storytelling, oftewel het vertellen van verhalen wordt steeds belangrijker. Mensen zijn op zoek naar belevingen die emotie oproepen en aansluiten bij hun eigen persoonlijke ervaringen. Met storytelling kun je hen verrassen en aan het denken zetten.

Centraal staat een verhaal over een persoon, een merk of bedrijf dat bij uitstek authentiek is en dat raakt aan de waarden en normen van de betreffende kijker. Ook in het zakelijke segment zie je al sinds jaar en dag dat opdrachten worden gegund aan aanbieders waarmee je je als persoon of bedrijf kunt identificeren.

Ook als je zelf gaat vloggen is storytelling, in dit geval visual storytelling, dé manier om je video’s relevant te maken. En als je video’s maakt met je smartphone, ben je daarbij zelfs in het voordeel. Het gaat bij storytelling namelijk niet alleen om de boodschap, maar juist ook om de emotionele verbinding van de kijker met het onderwerp van de vlog. Het maken van zo’n film met een smartphone kan extra bijdragen aan de impact: het komt nog ‘echter’ over.

Wat kan visual storytelling je precies opleveren?

•De kijkers voelen zich onderdeel van de boodschap en gaan meeleven. Dat is een mooie start om van kijkers klanten te maken.

•Feiten en cijfers krijgen een betekenis, waardoor de kijker ze makkelijker gaat onthouden en actief gaat verspreiden. De kijker krijgt in sommige gevallen zelfs het gevoel dat hij het verhaal zelf beleeft.

•De natuurlijke reactie van de kijker kan zijn dat hij deel wil uitmaken van een groter doel en zich wil verbinden aan jouw doelstellingen.

•Als je authentiek overkomt zullen jouw normen en waarden sneller worden geaccepteerd.

 We denken in verhalen

Onze hersenen denken standaard in verhalen — in het boek Story Proof van Kendall Haven staan maar liefst 350 studies beschreven die dat aantonen. Bovendien: wanneer we informatie voorgeschoteld krijgen in verhaalvorm, neemt ons brein onbewust aan dat we alle belangrijke informatie hebben gekregen. Mocht je dus als maker iets weglaten uit het verhaal of de chronologie omgooien, dan gaat het brein dat zelf proberen in te vullen. En doordat het brein er zo actief mee bezig is geweest, onthoudt het de informatie dan ook beter.

Als je dus de kracht van storytelling combineert met visuele middelen, heb je een enorm krachtig instrument in handen om jouw (commerciële) verhaal te vertellen. Maar hierbij geldt wel: authenticiteit en originaliteit zijn wel een voorwaarde voor acceptatie door de kijker.

 Combineer de kracht van beeld met de magie van een verhaal en je hebt een heel krachtig instrument om je publiek te raken. De vervolgvraag is natuurlijk hoe je een verhaal opbouwt. Dat leg ik uit in een volgend artikel.

Alle tips, achtergronden en vaardigheden leer je bijvoorbeeld in de cursus ‘visual storytelling met je smartphone’