DiyDocu - Wat is het?
In een halve dag leren wij jou en je collega’s de in’s en out’s van het filmen van een pakkend verhaal. Dat gaat deels om de techniek en tools van het filmen maar vooral om het filmen van een documentaire die tot het eind bekeken wordt. Door interview tips, storytelling technieken en vaste formats leren wij je een video te maken die voor jouw gekozen doelgroep, interessant is. De basis van deze vaardigheden, is het boek ‘Vloggen voor professionals’.
We gaan tijdens de workshop ook in op de basis van licht, geluid, compositie en overige filmtechnieken. Ook geven we een kijkje in hoe wij jouw film straks gaan monteren.
Voor wie is het?
Deze service is bedoeld voor iedereen die een beeldend verhaal wil vertellen. Meestal is dat een team of een afdeling die met elkaar een documentaire willen maken.
Denk dan bijvoorbeeld aan :
Misschien willen jouw collega’s laten zien hoe geweldig hun werk is, ten behoeve van werving.
Is er een fusie ophanden. Collega’s van dezelfde afdelingen willen aan elkaar laten zien hoe ze hun werk uitvoeren
Er gaat een collega weg. Via een docu maken jullie zichtbaar hoe bijzonder deze persoon is
Er is wat wrijving en onbegrip in een team. Als collega’s gaan jullie dat inzichtelijk maken en ontdekken waar de kansen liggen
Eens per jaar hebben jullie een geweldig event. De aanloop, het event zelf en de reacties na afloop moeten vastgelegd worden als herinnering voor de volgende keer.
Waarom zou je dit doen?
Niemand beter dan jij (of het team) kent het verhaal. Jij kent alle stakeholders en ‘hoofdrolspelers’ . Er is geen introductie nodig en het vertrouwen is er direct. Jij bent dus zelf de beste documentairemaker. Bovendien ben jij meestal op de juiste plek. Je hoeft geen cameracrew te bellen en te hopen dat ze kunnen. En daarnaast ben jij (of collega’s) vaak het beste ingevoerd in het onderwerp. Je hoeft je niet in bochten te wringen om een briefing te maken. Dat is snelheidswinst
Voordelen van het zelf doen:
Je leert hoe je een pakkend verhaal moet maken dat door iedereen tot het einde wordt bekeken.
Je bent zelf onderdeel van het verhaal.
Je leert hoe je profi moet filmen met je smartphone. Altijd handig als je met de familie op vakantie gaat ;-)
Je kan in een interview heel snel en makkelijk tot de kern komen.
Doordat je je gaat verdiepen in het verhaal, de interviewvragen en het gewenste eindproduct, wordt de bewustwording groter en gaat daarmee het verhaal extra leven. Tijdens het maken krijg je een spiegel voorgehouden.
Een eindproduct is zuiver en eerlijk. Je hebt het immers zelf gemaakt (met hulp van een editor).
Het is waardevol om bijvoorbeeld een jaar later na de oplevering van de documentaire, te zien wat er is veranderd. Je filmt je eigen geschiedenis.
Nadelen van het zelf doen:
Als jij de filmer bent vraagt dat focus en aandacht. Het is niet slim als jezelf ook verantwoordelijk bent voor het event of proces dat je wil filmen
Het vak van een professioneel filmer duurt vier jaar. Het is dus voorstelbaar dat je niet direct dezelfde kwaliteit zal behalen. Dat is ook niet de bedoeling van deze documentaire. De ruwheid van je eindproduct is juist de charme van deze productie.
Het filmen en werken naar een eindprodukt is verslavend ;-) Je gaat in verhalen denken.
Pretentieus?
“Is het woord documentaire niet wat te pretentieus” krijg ik vaak als vraag. Ik denk het niet . Op de deze pagina wordt de documentaire beschreven als :
“Een documentaire is een non-fictieve film met scènes uit de werkelijkheid die een beeld proberen te geven van een bepaalde situatie. Gesprekken en acties komen niet allemaal van een script zoals in een film, in een documentaire wordt dan ook niet geacteerd”
Het gaat mijn inziens om de authenticiteit van het verhaal. Niet om de lengte, de diepte of kunstzinnigheid van de film. Omdat je deze documentaire maakt met een smartphone spat de ‘echtheid’ van het scherm.